15 april 2025

Bevrijding en feest(en) 5 mei 1945

Deel dit bericht

Bevrijding en feest(en) 5 mei 1945

Jan van Schagen (zie vorige verhaal in de Aftrap) schrijft in zijn dagboek: 5 mei 1945: Oorlog afgelopen, eindelijk vrede. Alles vlaggen en vreugde 5 jaren geduurd.

28 mei 1945:  Grote optocht

8 juni 1945: Grote optocht en in de volgende weken in het hele land grote feesten gevierd. Grote optocht in Dirkshorn 113 deelnemers 2 km lang. Pracht wagens. Later ook prachtige optocht te Warmenhuizen. Overal bevrijdingstochten en vuurwerk. We kunnen dus lezen dat er meerdere feesten en optochten in de buurt zijn geweest.

Er is een officiële feestgids van de bevrijdingsfeesten te Warmenhuizen op 6, 7 en 8 augustus 1945. Voor de prijs van 15 cent.

Grappig is dat het woord officiëele anders geschreven is. Of misschien schreven ze het woord toen gewoon zo. Ik heb het voorwoord van deze feestgids hieronder gezet, hierin staan nog wel meer woorden die toen anders geschreven werden:

Een voorwoord voor het programma van de Bevrijdingsfeesten 1945 kan niet anders zijn dan een gelukwensch om het feit, dat onze gemeente gespaard is gebleven van het oorlogsgeweld en het uitspreken van de hoop, dat deze feesten zoodanig mogen verloopen, dat zij alleen aangename herinneringen zullen achterlaten bij allen die er aan hebben deelgenomen.

In de feestgids wordt er nog een lange neus gehouden naar de Duitsers toe:

“Wat hebben we die heeren niet prachtig voor den gek gehouden en bespottelijk gemaakt. Ja die heeren, we durfden ze wel aan met fietsen vorderen en radio’s inleveren en werken voor de weermacht. Al die dingen hielden het verzet wakker we vonden het een sport alles juist anders te doen dan werd bevolen. Om dit alles kunnen we nu eerlijk en spontaan feestvieren. En dat moeten we dan ook doen, allen met elkaar, want allemaal deden we wel iets goeds voor onze bevrijding.”

Zo zie je dat de gemeenschapszin toen enorm leefde onder de bevolking. Met zijn allen staan we sterk!

Wat gebeurde er allemaal op 6, 7 en 8 augustus 1945 in Harenkarspel?

Bij de plechtige opening was onze fanfare St. Hildegardis Tuitjenhorn aanwezig.

Er waren volksgezangen, kinderkoren, zangverenigingen, Hoogmis in de kerk, een grote historische en folkloristische optocht met 118(!!) deelnemers, lopend, handwagens, (bak) fietsen en met paarden. Er was een groot Bevrijdingsbal, kinderfeesten, volkspelen (zaklopen, muilenrace, hardlopen, blaastrappen, kinderwagenrace, touwtrekken). Ook was er een gekostumeerde voetbalwedstrijd en tot slot een grandioos vuurwerk en bal na.

We hebben een aantal foto’s bijgevoegd van de bevrijdingsoptocht die door de dorpen heen trok. De foto’s zijn ter beschikking gesteld aan ons, maar zijn ook afkomstig uit het foto boekje “De bevrijding van Schagen en omstreken mei 1945”. Op de website van de Historische vereniging Harenkarspel www.hvharenkarspel.nl/blog staan nog meer foto’s. Misschien herkent u nog wel meer mensen?

 

Links Lies Blokdijk-Ligthart en rechts Nelie Suiker-Ligthart. Foto is genomen voor de boerderij Dorpsstraat 8 Tuitjenhorn

 

Cleem van Straaten, Dirkje Hoogenboom, Huib Tiebie (café Landmans Welvaren, Cees Tesselaar)

tech: dodo.nl | design: studioviv.nl